CGI in het onderwijs: terug naar de essentie van beoordelen

In het onderwijs wint efficiëntie terrein. Verslagen en formats vervangen al jaren het echte gesprek met de student. Dat lijkt handig  en kost weinig tijd tot je je afvraagt: weten we nog zeker of de student het zelf heeft gedaan?

Wat is Criterium Gericht Interviewen (CGI)?

Criterium Gericht Interviewen (CGI) is actueler dan ooit. Deze methode maakt het mogelijk om écht zicht te krijgen op wat een student weet en kan. Geen opsomming van woorden in een verslag, maar een gesprek over hoe iemand denkt, handelt en het geleerde toegepast heeft. CGI stelt de mens centraal en niet de woorden op papier of op een beeldscherm.

Waarom CGI juist nú?

AI maakt veel mogelijk. Teksten genereren, analyses draaien, verslagen perfectioneren. Maar wat zegt dat nog over de student zelf? Een goed geschreven verslag bewijst niet automatisch dat iemand ook begrijpt wat er staat. CGI doorbreekt dat. In een interview zie je wat iemand weet, hoe diegene redeneert en of er echt sprake is van kennis en inzicht.

CGI laat zien, wat verslagen vaak missen

CGI legt bloot wat op papier vaak mist: kritisch denken, communicatie en ook heel belangrijk de authenticiteit. Het biedt ruimte voor doorvragen, reflectie, en het zichtbaar maken van persoonlijke inzichten. Daarmee is het een onmisbare aanvulling op schriftelijke producten en in sommige gevallen zelfs een betere vervanger.

Zeker in opleidingen waar vaardigheden centraal staan, denk bijvoorbeeld aan ondernemerschap, zorg of pedagogiek, biedt CGI veel meer diepgang dan een verslag ooit kan.

Tegelijk is het belangrijk om eerlijk te zijn: CGI kost tijd! En in een druk onderwijslandschap is tijd schaars. Het gesprek maakt de beoordeling eerlijker, menselijker en meer afgestemd op wat een student echt kan.

Tijdsinvestering versus kwaliteit en authenticiteit: het is een afweging waard. Zijn we bereid om meer er meer tijd in te stoppen en kunnen we hiermee ook beter de authenticiteit borgen?

Samengevat: waarom CGI in onderwijs?

Waarom CGI ?

  • Maakt het denkproces en de toepassing van kennis zichtbaar
  • Biedt ruimte voor interactie, nuance en doorvragen
  • Biedt tegenwicht aan AI-gegenereerde verslagen
  • Laat authentieke vaardigheden zien zoals communicatie en zelfreflectie
  • Versterkt de relatie tussen student en docent

 

Tijd voor herwaardering van het gesprek. Tijd voor CGI.

CGI is geen nieuwe methode, maar wel actueler dan ooit. In een wereld van AI, formats en efficiëntie biedt het een broodnodige tegenhanger: echt contact, echte reflectie, en echte toetsing.

Hoe pas jij CGI toe in jouw onderwijspraktijk? Of waar loop je juist tegenaan? Ik ga graag in gesprek over hoe we samen kunnen bouwen aan eerlijker en menselijker beoordelen.