Lang leve de ‘praktisch opgeleide’

Toegegeven: ik ben niet altijd even woke. En bij vlagen kan ik me ook niet aan de indruk onttrekken dat ‘woke’ het doel hier en daar enorm voorbijschiet. (En daarin sta ik ook niet alleen, getuige ook de nieuwe Nederlandse satirische televisieserie ‘Cast’, een aanrader!)

Maar onlangs was ik het even helemaal eens met de verontwaardiging die er was ontstaan over een artikel in het NRC. In een analyse van het verkiezingssucces van de BBB kopte de krant op 17 maart: “De BBB-kiezer is relatief oud en gemiddeld lager opgeleid”.

Nou kan ik persoonlijk al vallen over ‘relatief oud’, maar de meeste ophef betrof natuurlijk de aanduiding ‘lager opgeleid’. Waarom nog steeds die term en waarom sprak het NRC niet over praktisch opgeleid en theoretisch of wetenschappelijk opgeleid?

De discussie laaide snel op, maar was ook weer snel afgelopen toen het NRC aangaf dat ze vooral de bron van het onderzoek hadden geciteerd (IPSOS) en ook zelf liever spraken over praktisch opgeleiden.

En inderdaad, drie dagen later kopte de krant daadwerkelijk over ‘De ‘praktisch opgeleiden die hun stem hadden laten horen’.

Voortschrijdend inzicht zullen we maar denken.

En wanneer kijken we dan ook eens naar die m van mbo en die h van hbo…?

NRC 17 maart
NRC 20 maart