Leve(n) lang leren!

Laatst gaf ik weer eens een training op locatie bij een school. Ik was alweer bijna vergeten hoe lekker dat is.

De opening van het schooljaar van deze school verliep, misschien wel voor het eerst, online en ik mocht erbij zijn. Het ging (natuurlijk) over corona, de impact op al die leerlingen, de zorg hoe alle lessen in te plannen, maar vooral ook over hoe de leerlingen erbij te houden en op niveau te krijgen.

Om dat goede niveau te kunnen bereiken biedt deze school de leerlingen van opleidingen zoals horeca, een extra jaar scholing voor verdieping of verbreding. Het ‘leven lang leren’ begint hier dus al direct na je diplomauitreiking.

De een volgt liever trainingen, de ander leert beter in de praktijk, maar voor iedereen geldt: als je niet blijft leren dan kan het gebeuren dat je niet meer bij bent of erger nog: je baan kunt verliezen.

Een zelf uitgekozen training is superleuk. Je bent dan intrinsiek gemotiveerd. Maar los van trainingen kun je natuurlijk nog op heel veel andere manieren leren. Vaak ongemerkt, als je bijvoorbeeld gedwongen wordt al je fysieke trainingen opeens online te gaan geven.

Het is ook een kwestie van ervoor open staan. Wij zijn naast trainer en examenspecialist sinds een paar jaar ook ondernemer. En dan leer je ineens hele andere dingen. Over boekhouden en marketing, over ICT en communicatie. Dan kun je – en moet je – heel veel van anderen leren. On the job. Bijvoorbeeld bij het nadenken over een huisstijl en het vernieuwen van onze website.

Maar zonder professionals word je niet geprikkeld, worden je niet de juiste vragen gesteld. Ik leer er nu vooral van om open te staan voor nieuwe frisse ideeën, het oude los te laten. En ik ontdek en passant ook dat het ontwerpen van zoiets als een website met passende huisstijl, een vak is. Net als het schrijven van blogposts, overigens.

En net zoals trainen. Ook dat is vaak net weer iets anders dan voor een klas staan.  Ik leer van elke training, maar zoek ook extern naar ideeën en inspiratie, bijvoorbeeld bij een festival over toetsen, door het volgen van een webinar, of het lezen van een goed boek.

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Benieuwd wat ik nu weer allemaal bijleer!