LenteOnline!

Corona of niet, er is nog zóveel te doen!
Op alle scholen wemelt het van de activiteiten die nu uitgesteld worden of op een andere manier moeten worden ingevuld. Daarbij komt er eerder meer werk op het bord van de examencommissies, dan minder.

De trainingen van Bureau Lente gaan ook door! Deels zoals u van ons gewend bent, maar deels ook aangepast op de nieuwe situatie: Bureau Lente Online.

Onze trainingen hebben we nu omgezet in Online LIVE trainingen.

Bureau Lente gelooft in interactie als essentieel onderdeel van elk leerproces. En dat betekent dus dat we ook online niet gaan zenden maar gaan werken met specifiek voor online gebruik ontwikkelde interactieve werkvormen. Want het is nog steeds het makkelijkst om met elkaar de discussiëren als je elkaar ziet.

Maar hoe ziet zo een training er dan in de praktijk uit?

Eh … dat verschilt van groep tot groep!

Onze trainingen waren altijd al gebaseerd op maatwerk. Inspelend op de behoefte van de groep en school in kwestie. Dus elke training is anders. En nu met de ‘corona-challenge’ komt daar nog een component bij die vraagt om maximale flexibiliteit. Wij kijken dus met u wat de beste invulling is van elke training. We zien dat er veel verandert op de scholen. En daar gaan we zeker op inspelen,  op de actualiteit. En de veranderingen van dag tot dag.

Maar in grote lijnen:

  • Maatwerk-oplossingen voor elke groep.
  • Daar waar we vroeger een presentielijst hadden, een ruimte en eventueel break-out rooms, hebben we nu een groep aangemaakt in onze twee favoriete omgevingen: Zoom en Microsoft Teams.
  • Beide omgevingen bieden ons mogelijkheden tot het opzetten van ‘break-out rooms’.
  • De training heeft nog steeds dezelfde opbouw, alleen zijn sommige oefeningen aangepast. Wij waren bijvoorbeeld altijd een grote fan van de werkvorm ‘op een rij’ bij de start van de training, of een quiz in spelvorm waarbij door de ruimte moet worden gelopen. Die onderdelen hebben we nu online-proof gemaakt (laat je verrassen).
  • Omdat onze trainingen altijd al erg gericht waren op leren van elkaar, gaan we dat in elk geval handhaven. Nog steeds wordt er in groepjes gewerkt, plenair en via individuele opdrachten.
  • We kunnen nog steeds filmpjes laten zien en met elkaar daarover discussiëren.
  • We kunnen nog steeds samen een exameninstrument beoordelen. Alleen moet voorafgaand aan de training worden afgestemd hoe we ervoor zorgen dat iedereen daarbij kan. Is dat via het delen van het scherm? Krijgen de deelnemers voorafgaand materiaal opgestuurd vanuit de school? Die vragen bespreken we vooraf.
  • Nog steeds zorgen we ervoor dat de training naast leerzaam ook leuk is. De interactie tussen deelnemers staat op 1!

De platforms

Bij onze trainingen zijn we uitgekomen op twee verschillende platforms. Zoom en Microsoft Teams.

Zoom

Zoom is ons voorkeursplatform. Het is heel makkelijk in gebruik, biedt uitstekende kwaliteit van beelden, goed geschikt voor groepswerk met eigen automatische break-out mogelijkheden.
Zoom is in principe beschikbaar in elke browser en op die manier hoef je er zelfs geen software voor te installeren om mee te kunnen doen. Heel makkelijk. En zonder inbreuk op het bestaande IT-beleid van elke school. Gebruikers die wel (een heel klein beetje) software mogen en kunnen installeren, hebben een prettiger interface en nog een iets hogere kwaliteit met meer mogelijkheden. Ook op het gebied van Privacy en AVG biedt Zoom prima bescherming, waarbij ook wij als organisatoren van de meetings zo hebben ingericht dat de maximale gegevensbescherming gewaarborgd is.

Microsoft Teams

Veel scholen werken al met Microsoft Teams en/of hebben een ICT-beleid waarbij het niet is toegestaan af te wijken van de eigen interne standaardtoepassingen, zoals Teams. Voor die omgevingen hebben we eveneens online trainingen opgezet, die net weer iets anders werken dan die op Zoom, maar voor ervaren Teams-gebruikers zal dat geen probleem zijn.

Deze week zijn we intern nog bezig met het opzetten en inrichten van de trainingen, en op 3 april geven we daadwerkelijk de eerste Lente Online training.

The proof of the pudding…

Om er nu achter te komen of zulke online trainingen inderdaad in staat zijn uw trainingsbehoeftes goed in te vullen, moet u het gewoon eens ervaren. We zetten daarom graag eens een kosteloze pilot-training voor u op!  Dus blijf niet wachten tot alle restricties weer zijn opgeheven. U kunt nu met ons online verder! Interesse of vragen? Bel of mail ons!